Vi erbjuder hjälp åt svenska företagare

Situationen för Sveriges företag

Vi är ett företag som på några få timmar kunde ställa om till att jobba helt digitalt på distans och utan problem fortsätta vår verksamhet. Tyvärr har inte alla företagare i Sverige den möjligheten. Vi hör allt fler rop på hjälp där bolag ser sin omsättning rasa på grund av situationen kring coronapandemin. Vi erfar redan nu följdeffekter av virusutbrottet, och försöken att bekämpa detta, vilket kommer att rasera många välskötta svenska bolag, som under normala omständigheter är välmående med hållbara affärsmodeller.

Det finns stöd att ge

Vi tror att den ekonomiska krisen är minst lika dödlig som viruset i sig. Det berör oss djupt att se svenska entreprenörer blöda ekonomiskt på det här sättet, och därför väcktes en tanke: "Vad kan Savelend göra för att ge stöd?"

Med er, våra investerare, i ryggen

Med detta som bakgrund ställde vi en fråga till våra investerare om det finns intresse för att – utan ersättning – hjälpa bolag i tillfällig finansiell knipa. Vi är överväldigade över den fantastiska respons vi har fått – vi har inte bara investerare med oinvesterat kapital, utan även investerare som sluter upp med nytt kapital för att ni anser att det måste finnas ett samhälle där exempelvis lokala handlare, bilreparatörer, bilskolor, restauranger, cateringbolag, hårfrisörer och hotell ska finnas kvar även efter att detta har lagt sig.

Tillsammans med er gör vi nu en gemensam insats och stöttar våra lokala bolag!

Så här går vi tillväga

Vi har redan nu lanserat en fjärde, tillfällig, originator under namnet "Coronahjälpen - Billecta". Du måste själv gå in och aktivera den och välja hur mycket av ditt kapital du vill investera i varje enskild kredit.

Lånen går till svenska bolag med historik på minst två år, som hade en lönsam affär före corona-pandemin och där likviditetsbristen är direkt hänförbar till denna nya situation i Sverige. Varje kredit kommer som vanligt att föredras i Savelends kreditkommité.

Aktivera Coronahjälpen

Ditt bidrag: Investerat kapital med förhöjd kreditrisk

Det ska självklart nämnas att det är en förhöjd kreditrisk hos dessa bolag, då de har en snabbt uppkommen likviditetsbrist och därmed är detta krediter vi vanligtvis inte skulle bevilja. Vi kan nog alla vara överens om att den nuvarande situationen i Sverige inte kommer att vara för evigt. Därför utgår vi ifrån att likviditeten sannolikt kommer att förbättras, och vill under denna period kunna hjälpa till där det behövs.

Vårt bidrag: Vi sköter hela processen och tar ingen ersättning

Lånen kommer initialt att löpa på 6 månader, och är gratis för låntagaren. Vi bidrar med att, utan egen vinning, sköta hela processen – kreditbedömning samt verifiering av både kund och affärsmodell. Skulle lånet behöva förlängas utöver de 6 månaderna till maximalt 12 månader, löper en ränta med 6 procentenheter över Riksbankens gällande reporänta. Sådan eventuell ränta tillfaller då er med avdrag för vår kommission enligt ordinarie ersättningsmodell.

Vi följer och rapporterar om företagen

Vi hoppas att ni, precis som vi, känner att ni vill och kan vara med och göra skillnad. Vi kommer att göra reportage och intervjuer med de bolag som tar lån hos oss för att hålla er uppdaterade med hur det går för dem.

Lyssna på webbinarium med VD Ludwig Pettersson från 1:a april

Vi förstår att det är mycket frågor och funderingar i tider likt dessa. Därför har vi att arrangerat ett webbinarium som sändes live onsdag den 1:a april. Där Ludwig talade om de åtgärder som Savelend som grupp har vidtagit för att säkerställa att Savelend förblir en hållbar aktör för våra investerare och låntagare på plattformen. Dessutom har vi en genomgång av de olika säkerheter som vi jobbar med i våra lån.

Titta här
Webbinarium 1:a april

Avslutningsvis

Detta erbjudande gäller över hela Sverige, och skulle ni ha ett drabbat bolag nära hjärtat hoppas vi självklart att ni tipsar om billecta.savelend.se.

Där finns ytterligare instruktioner om hur de går tillväga för att ta del av denna insats och på så vis få en möjlighet till ekonomisk hjälp.